Zoeken in deze blog

zondag 3 oktober 2021

Artiststatements voor kunstenaars

 

Artiststatements voor kunstenaars


    Een artiststatement is een belangrijk document voor kunstenaars die professioneel over willen komen;

    Klanten en andere professionele partijen in de kunstwereld zijn benieuwd naar jou mening;

    Een artiststatement is voor veel partijen een geweldig stuk achtergrondmateriaal.

jetje werkt aan een artiststatement

Wat is een artiststatement


Een artiststatement is een meestal vrij gedetailleerde visie van jou als kunstenaar op de kunst in het algemeen, de actuele kunstmarkt, stromingen in de kunst die in de mode zijn, beïnvloeding door andere kunstenaars en dat soort meningen en overtuigingen. Vaak is het handig, om  meerdere artiststatements te hebben, die ieder voor zich naar een bepaald doel zijn toe geschreven.

Het artiststatement is prima achtergrond materiaal

Een dergelijk artiststatement wordt gebruikt bij publicaties, bij exposities, als achtergrondmateriaal, bij lezingen, presentaties, workshops en cursussen die je geeft. Het artiststatement wordt vaak samen gebruikt met een biografie of autobiografie

Dat geeft een goed totaaloverzicht en het maakt meestal ook de samenhang van de producten van de kunstenaar een stuk duidelijker.

Uitbesteden van het schrijven van een artiststatement komt veel voor

Het schrijven van een artiststatement kan nog behoorlijk lastig zijn en veel kunstenaars besteden het dan ook uit aan een professionele tekstschrijver, die vaak beter in staat is om meningen en overtuigingen op een goede en duidelijke manier op papier te zetten. Basis van het artiststatement is dan meestal een interview van de kunstenaar door de tekstschrijver. Meestal is er nog wel wat afstemming nodig, voordat het artiststatement compleet is.

Een artiststatement vraagt investering, maar die verdient zichzelf terug

Een investering in een artiststatement kost in elk geval tijd en als je het uitbesteed ook nog eens geld. 

Maar een artiststatement geeft een professionele uitstraling. Je zet jezelf er mee neer als een kunstenaar, die weet waarover hij het heeft. En dan zal volgens het halo-effect ook de rest van het werk van de kunstenaar wel in orde zijn. En dan kan de investering heel snel terugverdiend zijn.

En hoe nu verder met het artiststatement? 

Meer informatie over Team Jetje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten