Zoeken in deze blog

zondag 3 oktober 2021

Buyer persona's voor kunstenaars

 

Buyer persona's voor kunstenaars


    De buyer persona is eigenlijk een beschrijving van onze gemiddelde klant;

    Een goede buyer persona is waardevol en kan goed van pas komen bij het maken van aanbiedingen;

    Als er niemand aan het beeld voldoet, zullen we het zelf samen moeten stellen.

Jetje zint op het maken van een buyer persona
Jetje zint op het maken van een buyer persona

Wat is een doelgroep?

Een begrip, dat je in de marketing enorm veel tegenkomt is "doelgroep". De doelgroep is gewoon de groep mensen, waar we het allemaal voor doen. De doelgroep is vooral bij marketing van groot belang, omdat we dan weten wie we aan moeten spreken.

Doelgroepbepaling is van groot belang

Als ik een fietsenwinkel heb, is het bijvoorbeeld niet zinvol om te adverteren in een winkel voor hengelsportartikelen. Ik zal daar weinig mensen vinden die op zoek zijn naar een fiets. Nee, mijn fietsenwinkel moet ik gaan promoten in bladen voor fietsliefhebbers, op websites van racefietsers, op borden langs de wielerbaan, met stickers op fietsen en noem maar op. Punten waar mijn reclame gezien kan worden door mensen die in fietsen interesse hebben. Dus die doelgroepbepaling is op zich heel logisch. Mijn doelgroep zijn fietsers.

Voor wie werkt de kunstschilder?

Ook kunstschilders zouden zich best af mogen vragen, voor wie ze eigenlijk hun werk maken. Wat zijn dat voor mensen? Hoe oud zijn ze? Waar wonen ze en zegt dat iets over hun financiële status? Wat zijn hun interesses? Welke kranten of tijdschriften lezen ze? Van welke verenigingen zijn ze lid?

Doelgroepen zijn handig bij het benaderen van klanten

Je kunt je voorstellen dat er veel kenmerken zijn, die je over je doelgroep vast kunt leggen. Maar is dat nuttig? Jazeker! Stel nu eens dat blijkt dat je kopers bijna allemaal lid zijn van de tennisclub in het dorp. Dan kan adverteren in het clubblad van de tennisclub wel eens heel interessant zijn, nietwaar?

Buyer persona is een fictieve klant

Om een doelgroep goed te beschrijven, gaan we uit van één ideale klant. Misschien heb je wel zo'n klant, die je dan als voorbeeld kunt gebruiken. Maar meestal zal die er niet zijn. In dat geval grijpen we terug op een zogenaamd buyer persona. 

Een buyer persona is een fictieve klant. We bedenken deze klant zelf en proberen alle kenmerken zo goed en logisch mogelijk in te vullen. Alle acties, die we nu verder nemen op het gebied van marketing en promotie houden we tegen deze buyer persona aan en schatten in hoe deze fictieve persoon zou reageren. Daarna nemen we zijn of haar gedrag als het gedrag van alle groepsleden.

Een buyer persona maken is een goede investering

Het maken van een goede buyer persona is best een flink karwei, maar de bestede tijd kan een heel goede investering zijn. Een goede buyer persona maakt uw promotie veel gerichter. Daarmee kunt u beter en dus duurder marketingmateriaal inzetten voor een kleinere, meer gerichte groep. En er is geen sprake meer van verspilling van geld en tijd.

En hoe nu verder? 

Meer informatie over Team Jetje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten