Zoeken in deze blog

zaterdag 15 april 2023

Een manifest durft stelling te nemen

Een manifest durft stelling te nemen

Wat is een manifest

Een manifest is een beknopte samenvatting van de ideeën van een individu of een groep, die vooral bedoeld zijn om ergens een significante verandering in aan te brengen. Er wordt in het manifest uitgelegd waar we nu staan, wat volgens de schrijver van het manifest de gewenste situatie is en er wordt beknopt een pad geschetst om die beschreven gewenste situatie te bereiken. 

een stelling bij uitstek. De stelling van Amsterdam
Een stelling bij uitstek is natuurlijk de stelling van Amsterdam. Maar dat is een andere.

Waar kom je manifesten tegen?

We zien manifesten vooral in de kunstwereld, als fundament voor politieke richtingen en veel zelfhulpbenaderingen kennen het manifest om een pad tot verbetering te schetsen.

Een manifest heeft een kenmerkende vorm

Kenmerkend aan een manifest is de vorm. Een manifest bestaat uit een opsomming met genummerde standpunten. Die nummering kan overgenomen worden door bullets. Maar het opsommende karakter moet onder alle omstandigheden duidelijk herkenbaar blijven.

De opstellers van een manifest zijn duidelijk

Een manifest geeft een duidelijke richting aan. Het is ook altijd een verzameling meningen. Om die opzet kenbaar te maken is het noodzakelijk dat het manifest er heel duidelijk in is, wiens mening het uiteindelijk betreft. Is dat een persoon? Een groep? Een niet-natuurlijke persoon? Duidelijkheid is gewenst wil het manifest lezers trekken.  Alle opstellers en medeopstellers dienen een manifest daarom duidelijk te ondertekenen. Een manifest is een herkenbaar en openbaar document waarin je je mening neerlegt. Het is dus beslist niet iets om je achter te verschuilen.

Een manifest bevat geen verdere uitleg of argumentatie

Door de beknopte opzet in stellingen is het nooit mogelijk om in een manifest erg veel uitleg en argumentatie te geven. Dat moet dan ook tot het absolute minimum worden beperkt. Waar verdere toelichting noodzakelijk is, moet deze worden verplaatst naar een bijlage. Of zelfs naar een apart document.

Een manifest zet je wel duidelijk en herkenbaar neer als kunstenaar

Een manifest is voor kunstenaars met een neiging tot vernieuwing zeker een goede investering. Jouw manifest bewijst eenduidig voor iedereen dat je nadenkt over wat je doet. Dat je een idee hebt over de  richting die je artistiek in wilt slaan. En dat is weer een kostbaar bezit voor elke kunstenaar die zichtbaar wenst te worden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten