Zoeken in deze blog

zondag 3 oktober 2021

Speeches schrijven voor kunstenaars

Speeches schrijven voor kunstenaars


    Een goede speech blijft hangen bij de luisteraar en is daarmee goed voor de zichtbaarheid en het imago van een kunstenaar;

    Het schrijven van een goede speech is niet zo eenvoudig en vraagt veel tijd;

    Een goede speech houdt de aandacht vast, zonder irritant of melig te worden. Goed kunnen speechen komt professioneel over.

Jetje noteert vragen voor een speech

Waarom zelf speeches schrijven?

Een kunstenaar die goed zichtbaar wil worden en aan zijn of haar imago werkt, zal regelmatig naar buiten moeten treden. Dat kan via verschillende media en op verschillende manieren, maar het houden van een goede toespraak hoort daar zeker ook wel bij. Een goede speech blijft namelijk lang hangen bij de mensen, dus wat dat betreft moet elke gelegenheid om een speech te geven, of een presentatie te houden, met beide handen worden aangegrepen. Voor sommigen is spreken in het openbaar even wennen. Maar wees blij, in de praktijk blijkt het echt wel snel te wennen. Dat scheelt!

Een goede speech schrijven is lastig

En dan komen we bij het schrijven van een goede toespraak. Een speech schrijven is namelijk best lastig. De tekst moet natuurlijk ergens op slaan, maar moet ook levendig zijn en blijven. Is die tekst dat namelijk niet, dan haken de luisteraars geestelijk af en gaan aan heel andere zaken staan denken. De aandacht ligt dan overal, behalve bij je toespraak. Dat kan nooit de bedoeling zijn.

Uitbesteden speech schrijven is heel gebruikelijk

Een goede toespraak moet best aan een aantal eisen voldoen. Er bestaan niet voor niets speciale toespraken schrijvers die voor politici en dergelijke de teksten schrijven. Je gelooft toch niet, dat politici zelf hun toespraken schrijven? Voor het schrijven van echt goede speeches hebben ze echt wel een aantal gespecialiseerde mensen in dienst. Of ze werken samen met een duur bureau op dat gebied. 

Het is handig om zelf een speech te kunnen schrijven

Kunstenaars zullen bij openingen, vernissages van zichzelf of collega-kunstenaars, op beurzen en kunstmarkten best wel eens een verhaal moeten houden. En dan is wat kennis van het schrijven van speeches heel handig. Maar het is natuurlijk ook wel mogelijk om een tekstschrijver de tekst te laten schrijven. Je zult goed uit moeten leggen waar je speech over gaan moet en tussentijds zal er ook nog wel eens wat toelichting nodig zijn. Maar als het goed is, krijg je wel een speech die indruk zal maken en die bij de mensen zal blijven hangen.

Hoe nu verder

 

Meer informatie over Team Jetje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten